Osva > voluntaris > Definició del voluntariat
 

Què és el voluntariat?

El voluntariat és el conjunt de persones que dediquen una part del seu temps lliure a realitzar una acció al servei dels altres o de la comunitat en general, sense esperar res a canvi.

Els voluntaris efectuen un servei de tipus cívic o social com a compromís d’actuació a favor de la societat i de la persona.

El voluntariat actual neix de tres processos socials i de tres transformacions culturals:

  • La revolució tecnològica que ha alliberat temps humà disponible,
  • la cultura de la ciutadania com a participació de la vida social
  • i l’emergència d’una nova vulnerabilitat que requereix la creació de serveis d’aproximitat.

Per això és el portador d’una cultura alternativa o contra cultura a través de tres dinamismes: la lògica de la donació enfront la potència de la racionalitat instrumental, el valor d’allò social enfront la progressiva centralitat d’allò econòmic i la producció comunitària d’alguns béns socials enfront la potència de la institucionalització (últim Congrés de Voluntariat març del 2003)

La pluralitat, la diferenciació i la heterogeneïtat del voluntariat és el fet més significatiu que conforma la realitat actual de l’acció voluntària.

És una realitat en constant innovació, emergència i creativitat, on les motivacions per dur una tasca de voluntari canvien i poden ser molt diverses. Les motivacions bàsiques i majoritàries continuen centrant-se en valors solidaris i en inquietuds socio-culturals.

El Voluntari és doncs, una persona d’esperit jove que troba sentit a la seva acció en fer néixer la solidaritat a través d’un servei gratuït, participatiu, associatiu, compromès...

Pot arribar a ser una actitud davant la vida una manera de ser, una “ ESCOLA DE VALORS “. El voluntariat encarna valors humans universals; apareix com el rostre dels valors, fent-los presents d’una manera concreta i aplicada. Des del voluntariat practiquem i recordem la importància de l’autoritat, de la gratuïtat del compartir, de l’altruisme, de la disponibilitat i de l’acció crítica, tot proposant, alternatives per millorar la vida social.

És important aclarir la diferència entre voluntari i persona interessada a realitzar pràctiques (l’interès que mou el personal en pràctiques és bàsicament professional i les tasques a desenvolupar són diferents).

OSVA és un projecte de: Amb el suport de : Departament de Salut PAAS Ajuntament de Granollers
Mapa web »    Afegir a favorits »    Avís legal »
Observatori de la Salut Carles Vallbona
email: osva@fhag.es · Tel: 93.842.50.00 ext. 2858